Presentatie van de longlist kandidaten van de Prix de Rome (beeldende kunst) 2007. De Prix de Rome 2007 is gewonnen door Viviane Sassen, wiens werk te zien is in Witte de With.

Dit jaar is voor het eerst werk van de longlist kandidaten van de Prix de Rome (beeldende kunst) op twee locaties tegelijkertijd te zien. Hedendaagse kunst centra Witte de With (Rotterdam) en de Appel(Amsterdam), presenteren ieder vijf van de tien longlist kandidaten, waaronder twee van de vier shortlist kandidaten.

Een internationale jury, bestaande uit Chris Dercon (directeur Haus der Kunst, München), Germaine Kruip (kunstenaar, NL), David Bade (kunstenaar, NL) en Jean-Marc Bustamante (kunstenaar, FR) en Janwillem Schrofer (directeur Rijksakademie, Amsterdam), stelde uit 213 inzendingen de longlist samen.

In Witte de With wordt werk tentoongesteld van: Sema Bekirovic (NL, 1977), Sagi Groner (IL, 1971), Claire Harvey (GB, 1976), Viviane Sassen (NL, 1972), en Anne Wenzel (DT, 1972).

In de Appel wordt werk tentoongesteld van: Sung Hwan Kim (KO, 1975), Maartje Korstanje (NL,1982), Alon Levin (IL, 1975), Pablo Pijnappel (BR/NL, 1979) en Maaike Schoorel (NL, 1973).

De jury selecteerde uit deze longlist de vier eindkandidaten: Claire Harvey, Sung Hwan Kim, Maartje Korstanje en Viviane Sassen. Daarnaast hebben deze kunstenaars een residency van drie maanden op de Rijksakademie aangeboden gekregen om nieuw werk voor de tentoonstelling te maken. De eindjurering, met als nieuw vijfde jurylid kunstenaar Angela Bulloch, vindt plaats in de tentoonstelling aan de hand van het nieuwe werk.

Dinsdagmiddag 26 juni ontving Viviane Sassen uit handen van Minister Ronald Plasterk de eerste prijs van ?45.000 van de PRIXDEROME.NL 2007 Beeldende kunst. De tweede prijs van ?20.000 is toegekend aan de Koreaanse kunstenaar Sung Hwan Kim. Claire Harvey (GB) en Maartje Korstanje (NL) kregen beiden een basisprijs van ?10.000.
De Prix de Rome is de oudste Nederlandse ‘staats’ prijs voor kunstenaars tot 35 jaar in Nederland. De hoogte van het prijzengeld, de status van de prijs en het feit dat (in tegenstelling tot vrijwel alle nationale en internationale kunstprijzen) de jury overwegend uit kunstenaars bestaat, maakt de Prix de Rome tot een unieke kunstprijs.

Publicatie
Het juryrapport is te lezen in de publicatie PRIXDEROME.NL 2007
ISBN 9789086 800643
Prijs euro: 20,-, te verkrijgen bij Witte de With en de Appel

Het entreebewijs voor de tentoonstelling PRIXDEROME.NL 2007 is geldig voor beide locaties.

www.prixderome.nl

De PRIXDEROME.NL 2007 wordt als netwerkorganisatie georganiseerd door de Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam, hoofdsponsor SNS Reaal Fonds, presentatiepartners de Appel en Witte de With, mediapartners AVRO Kunst en Kunstbeeld en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCenW.

—Ondersteund door

SNS Reaal Fonds & Ministerie van OCenW.