“The space is not the battlefield any more” , aldus Jorge Pardo in een vroege uitgave van Witte de With [Cahier #2, 1994].” … The images are finally going to stand in for the space, for the quality, of the object. I do not necessarily think of that as something which is eroding the quality of the work; it is more a condition.”
Pardo geeft hiermee een interessante omschrijving van de overgang van productie naar re-productie die zich binnen de kunstindustrie van de jaren negentig heeft gemanifesteerd. Deze ontwikkeling heeft zich niet beperkt tot de artistieke productie alleen, ook binnen de tentoonstellingspraktijk is de publicatie een integraal onderdeel geworden van de impact, zichtbaarheid en identiteit van tentoonstellingen.

Waar komt de proliferatie van drukwerk vandaan? Hoe verhoudt het drukwerk zich tot de productie van installaties, performances, film, video en het wereldwijd beschikbare Internet? En wat is de status van de collectie onverkochte publicaties die als een groeiende entiteit is opgeslagen in de bergingen van instituten en galeries? Dit zijn de vragen die worden behandeld tijdens Printing Matters.

Programma zondag 17 april

13:00 uur
Introductie door Hans Maarten van den Brink, directeur Witte de With
Korte presentatie door Maria Lind (artistiek directeur IASPIS in Stockholm), gevolgd door Rob Hamelijnck (Fucking Good Art).
Paneldiscussie n.a.v. bestaande allianties tussen instituten en (publicatie) initiatieven met: Maria Lind, Nina Folkersma (Quarantine Series), Lisette Smits (Casco Issues), Etienne Wynants (Etablissement d’en face)

15:00 uur
koffie/thee pauze

15:30 uur
presentatie PrintROOM
PrintROOM (Karin de Jong en Carla Cruz, Rotterdam, sinds 2003) functioneert tijdens Printing Matters als een productiewerkplaats, voor ter plekke te maken parazines, geïnspireerd op KIOSK. PrintROOM heeft hiervoor een redactie samengesteld, bestaande uit Kim Bouvy, Hansje van Halem, Karin de Jong, Kirsten Leenaars, Maarten van Schaik, Wouter Stoter, Daniëlle van Zuijlen en Miek Zwamborn. De resultaten worden gepresenteerd en toegelicht.