In de context van The Ten Murders of Josephine, de solo-tentoonstelling van Rana Hamedeh, presenteert Witte de With een masterclass door de kunstenaar, gevolgd door een interactieve oefening begeleid door Witte de With curatorial fellow Grégory Castéra in het kader van zijn Council onderzoeksproject.

The Ten Murders of Josephine is een operaproject van kunstenaar Rana Hamadeh dat aanvangt met de huidige tentoonstelling in Witte de With en uiteindelijk zal leiden tot een theaterproductie in december 2017. Opgevat als een systeem van samenspelende sonische zones, waar meerdere karakters en gebeurtenissen zich dramaturgisch manifesteren in een veertig minuten durende sequentie, onderzoekt The Ten Murders of Josephine de grenzen tussen geldige en ongeldige spraak.

De masterclass begint met een filmviewing van Bamboozled (2000), de Spike Lee satire over rassenverhoudingen in Amerika en de televisieindustrie. Door een lezing van de film zal Hamadeh de notie van spektakel en de validatiteit van de (documentale) stem verkennen, beide centraal in haar praktijk. Samen zullen deelnemers de bronnen van de film analyseren en bespreken en de verschillende cinematografische bouwingstenen ontwarren, zoals montage, geluid en belichting als inspiraties die bijdragen aan het werk en dramaturgie van Hamadeh.

Vervolgens nemen participanten deel aan een oefening in samenscholing, gehouden door Grégory Castéra. Aan de hand van Castéra’s huidige onderzoek naar het presentereren van ‘assemblies’, doet hij een voorstel voor een serie gesprekken en lichamelijke oefeningen om te onderzoeken hoe collectieve actie kennis kan genereren.

Dit programma is open voor studenten, kunstenaars, kunstprofessionals en -wetenschappers, en andere geïnteresseerden.