Met haar bijdrage aan Melanchotopia trotseert Van de Ven de conventionele museale manier om fotografie te presenteren. Met de publicatie van een fotoserie in het Rotterdamse huis-aan-huisblad De Havenloods bevestigt ze nogmaals deze journalistieke aanpak. De publicaties verschijnen vanaf 31 augustus 2011 iedere woensdag als spread op de middenpagina. Gedurende 12 weken worden de lezers met een andere kijk op de media geconfronteerd.

Op verzoek van de redactie van De Havenloods worden de beelden 07, 09 en 10 van de oorspronkelijke serie vervangen door een andere bijdrage. De originele serie is hier te zien en tot 31 december 2011 in Witte de With. Voor degenen die de serie verzamelen wordt gezocht naar een mogelijkheid de oorspronkelijke afbeeldingen 07, 09 en 10 tegen productiekosten te bestellen, omdat ze dus niet in de Havenloods zelf verschijnen. Wanneer u hierin interesse heeft, gelieve een mail te sturen naar [email protected].

Van de Ven produceert het vierde kunstenaarsboek uit de Rotterdam-reeks, uitgegeven door Witte de With Publishers. Via het medium fotografie werpt het boek licht op de stad Rotterdam. Voor haar publicatie besloot Van de Ven om Rotterdam en zijn sociaal-politieke ontwikkeling te tonen als een afspiegeling van een wereldwijd en internationaal fenomeen.