In deze performance, die eerder te zien was op de Biënnale van Sao Paulo (2016), brengt kunstenaar Grada Kilomba de Afrikaanse orale traditie van verhalen vertellen in een hedendaagse context om de herinneringen aan, en de realiteiten van, een neokoloniale wereld te herstellen. Kilomba verkent historische parallellen door middel van een hedendaagse vertaling van de mythe van Narcissus en Echo, waarin het heden lijkt te verstikken in een koloniaal verleden. Met haar performance stelt ze de vraag: hoe breken we uit dit koloniale en patriarchale keurslijf? ILLUSIONS wordt gevolgd door een Q & A met de kunstenaar, gemodereerd door Katayoun Arian.

De performance van Kilomba is gecureerd door Arian in het kader van het weekprogramma van First Things First, 'Decolonial Options: The Futurity of Decolonial Practice'. Met dit programma, dat binnen de tentoonstelling Cinema Olanda: Platform plaatsvindt, wil First Things First de kolonialiteit van de Nederlandse samenleving en daarbuiten in kritisch daglicht stellen, waarbij uiteenlopende genodigden verschillende aspecten van kolonialiteit zullen behandelen.

Programma

19:30 uur: Intro
19:40 - 20:20 uur: Performance
20:20 - 20:30 uur: Pauze
20:30 - 21:30 uur: Gesprek en Q&A

Wat betekent het om te dekoloniseren en wat zijn de ethische vraagstukken die aan dit traject ten grondslag liggen? First Things First benadert dit veelomvattende onderwerp via de vijf fasen van bewustwording, Ontkenning, Schuld, Schaamte, Erkenning en Herstel, zoals geformuleerd door Kilomba. Deze fasen dienen als instrumenten om koloniale machtsstructuren te begrijpen en te overstijgen. Het programma van First Things First bestaat uit één gesloten event en twee openbare evenementen.

First Things First bestaat uit Katayoun Arian (curator, onderzoeker, schrijver), Louise Autar (activist, organisator) en Max de Ploeg (activist, politieke / cultureel programmeur)

—Ondersteund door

Goethe-Institut Rotterdam