Voorafgaand aan de opening van zijn tentoonstelling, spreekt Brian Jungen met kunstenaar en schrijver Edgar Schmitz. In een informeel gesprek, vernoemd naar een van Jungens’ werken, onderzoeken Jungen en Schmitz verschillende aspecten van Jungens werk.

“First Nation” is de huidige term voor de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika, voorheen aangeduid als Indianen. Jungen werd grootgebracht bij het Dane-zaa volk, de stam van zijn moeder. In zijn werk speelt dit een grote rol: hij onderzoekt stereotype ideeen over de “First Nations” identiteit en de manier waarop zij wordt gerepresenteerd door bijvoorbeeld antropologische musea en reisbureaus.

Schmitz is een van de auteurs van de publicatie over Brian Jungen die wordt uitgegeven bij de tentoonstelling. Schmitz geniet bekendheid door de door hem, samen met Lisa Le Feuvre (Londen), georganiseerde debattenreeks getiteld a conversation in many parts, een internationaal platform voor hedendaagse cultuurpraktijk.

Schmitz (1968, Dortmund, Duitsland, woont en werkt in Londen) studeerde aan de Ruhr Universität Bochum, Académie des Beaux Arts, Brussel, Accademia di Brera, Milaan en Goldsmiths’ College, Londen. Hij geeft les aan de Goldsmiths’ College, Londen; schrijft voor Kunstforum International, Keulen en Texte zur Kunst, Berlijn en is curator voor de Zamyn denktank, Londen. Recente tentoonstellingen zijn too close is good too, Play, Berlijn, 2005; London Movies, Palais des Beaux Arts, Brussel, 2005; en Liam Gillick: Edgar Schmitz, ICA, Londen, 2006. Zijn nieuwe publicatie Ambient Modes. Poetics and politics of dispersed engagements wordt binnenkort uitgebracht door Lukas & Sternberg, Berlijn/New York.