Kunstenaar Lawrence Abu Hamdan voert een performance van één nacht uit waarbij hij verschillende aspecten van ons auditief geheugen onderzoekt. After SFX is een uitvoering van geluiden uit de zelfgefabriceerde bibliotheek met geluidseffecten van Abu Hamdan en de bijbehorende verhalen. De performance maakt gebruik van inventieve methodes om nieuwe manieren te ontdekken waarop we in onze geest sonische gebeurtenissen coderen en opslaan. After SFX is ingegeven door het onderzoek van Abu Hamden naar misdaden die weliswaar zijn gehoord maar niet zijn gezien. In zijn gesprekken met oor-getuigen van gepleegde misdaden, gebruikte hij eerst de geluidseffecten uit de bibliotheken van de BBC en Warner Brothers om te kijken welke vergelijkingen mogelijk waren, maar deze filmische samples waren te rigide en onnauwkeurig om de akoestische herinneringen van de getuigen te ontsluiten. Sindsdien heeft hij Earwitness Inventory gebouwd, een bibliotheek met objecten die specifiek als mnemonische apparaten kunnen worden gebruikt: ze stimuleren het oproepen van herinneringen. Deze objecten omvatten zowel geluiden die zijn gebruikt in zijn interviews met oorgetuigen om re-enactments van misdaden mogelijk te maken, en geluiden die betrekking hebben op verhalen waarin verrassende sonische analogieën ontstonden, zoals een gebouw dat instortte dat 'klinkt als popcorn'.

Geluidsopnamen en ontwerp door Adam Laschinger samen met Lawrence Abu Hamdan.

Dit evenement is geproduceerd door IFFR en Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst, in samenhang met Lawrence Abu Hamdan, een solotentoonstelling bij Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst.

sound//vision

sound//vision is het vernieuwende en experimentele laatavondprogramma van IFFR met vier avonden en nachten live A/V-performances in WORM.

Van donderdag 24 tot en met zondag 27 januari hoor en ervaar je bijzondere en exclusieve samenwerkingen tussen muzikanten, videokunstenaars, filmmakers en andere kunstenaars op het gebied van beeld en geluid. sound//vision is onderdeel van het kortefilmprogramma van IFFR.

Kaarten €12 (met korting €8) zijn hier te koop. Gratis toegang met We Are Public-pas.