Over de lezing-performance

80 Words is een project over wat er gebeurt met een taal wanneer er maar 80 woorden zijn om haar te spreken. Zijn woorden nog wel een betrouwbare valuta, nu vrijheid van meningsuiting onder hevige inflatie lijdt? Wat gebeurt er met onze verbeelding wanneer informatie tot een minimum wordt gereduceerd? Heeft (zelf)censuur ook goede kanten?

Stel je voor dat je in een ruimte bent die eruit ziet als een onontwikkelde foto – een donker lab, waar je van je zintuigen wordt beroofd. Een geïsoleerde onderzoeker neemt je mee door een diashow. Je maakt kennis met haar bijzondere subject, “A.” Woorden en gebaren worden gestript tot op het bot; je verbeelding wordt zachtjes aangemoedigd om spookzinnen te combineren met schaduwbeelden, met weinig andere keuze dan het trekken van zeer subjectieve conclusies.

De 80 Words lezing-performance is gratis toegankelijk voor studenten van de Willem de Kooning Academie. Wil je je inschrijven en ben je niet student van de Willem de Kooning Academie, neem dan contact op met [email protected].