Programma—EVERYONE FOR THEMSELVES – Workshop
M
M
EVERYONE FOR THEMSELVES – Workshop
9 mei 2012

Workshop

Kunstenaar en activist Burak Arikan geeft op woensdag 9 mei de workshop Mapping the Art World. Deelnemers maken een mindmap waarin eigen interesses met betrekking tot de kunstwereld centraal staan. Er wordt gewerkt aan de hand van observaties, het bestuderen van diagrammen en het in kaart brengen van samenwerkingsverbanden. De nadruk ligt op relationeel denken, speltheorie, het centraliseren en samenbrengen van analyses en het clusteren en vormgeven van informatie. De workshop begint met een introductie door Witte de Withs directeur Defne Ayas en kunstenaars Bik van der Pol.

Mapping the Art World is onder andere bedoeld voor studenten en net afgestudeerde studenten van opleidingen zoals Algemene Cultuurwetenschappen, Filosofie, Kunstgeschiedenis, Cultuursociologie en de Kunstacademie.
De workshop is onderdeel van Everyone for Themselves. Dit programma bestaat uit een week met Homework screenings, van 5 tot 13 mei in Witte de With, een Symposium op 12 mei in De Unie en Witte de With en deze workshop. Tot de belangrijkste onderwerpen horen: de groeiende invloed en macht van de kunstmarkt; de zorgvuldig vormgegeven illusie van vrijheid en de vrije wil binnen een kapitalistische ideologie; de totstandkoming van keuzes.

Workshop programma

DEEL I (12:00 – 15:00 uur): Hoe breng je een netwerk in kaart?
Graph theorie, relationele typen in de kunstwereld, netwerk topologieën, modellering van informatie.

Pauze (15:00 – 16:00 uur)

DEEL II (14:00 – 19:00 uur): Hoe analyseer je een netwerk?
Centralisatie, clustering, structurele gaten, kortste paden, indirecte relaties.

over Burak Arikan:
Burak Arikan is een kunstenaar die woont en werkt in New York en Istanboel. In zijn werk onderzoekt hij zowel de politiek en economie als culturele samenhang in verschillende netwerken. Zijn systemen zijn opgenomen in online en fysieke tentoonstellingen als prints, animaties, software en installaties.
Arikan heeft zijn werk internationaal tentoongesteld in: Museum of Modern Art (New York), Neuberger Museum of Art (New York), Biënnale van Venetië (Venetië), Ars Electronica (Linz) en Sonar (Barcelona). Hij gaf lezingen en workshops in o.a. Massachusetts Institute of Technology, Rhode Island School of Design, New York University Interactive Telecommunications Program, Istanbul Technical University, Bogazici Universtiy, Sabanci University, en Istanbul Bilgi University.

Arikan behaalde zijn MA Physical Language Workshop (PLW), door John Maeda aan de MIT Media Laboratory. Tegelijkertijd deed hij onderzoek naar netwerksystemen die de overgang van connectiviteit naar collectiviteit in de context van creatieve expressie benadrukten. Eerder behaalde hij een MA Visuele Communicatie en Design aan de Istanbul Bilgi Universiteit in 2004 en een BS Civiele Techniek aan de Yildiz Technische Universiteit in 2001.

http://teaching.burak-arikan.com/creative-networking/
http://graphcommons.com/
http://burak-arikan.com/network-map-of-artists-and-political-inclinations-7th-berlin-biennale

—Datum

EVERYONE FOR THEMSELVES

Discussing the Ethics and Economics of Art

Een symposium (zaterdag 12 mei), Mapping the Art World workshop (woensdag 9 mei) en Homework screenings (5-13 May).

WORKSHOP

Woensdag 9 mei 2012, 12 uur – 19 uur

Mapping the Art World door kunstenaar en activist Burak Arıkan
met een inleiding door Liesbeth Bik Van der Pol en Defne Ayas

Locatie: Witte de With, Center for Contemporary Art

Aanmelden
Maximaal aantal deelnemers: 20
Deelname kost €10,-
De aanmelding sluit zodra het maximaal aantal deelnemers is bereikt, dit zal vermeld worden op de website.
Download het aanmeldingsformulier en mail dit ingevuld naar [email protected]

toon meer
sluiten