Assemblies: 4 events en 4 essays

Ieder jaar wordt een Curatorial Fellow uitgenodigd in het instituut. In 2017 presenteert Council Assemblies, een onderzoek onder leiding van Grégory Castéra, in samenwerking met Francesca Bertolotti-Bailey en Sandra Terdjman.

1: The Music of Ramón Raquello and his Orchestra: Conference - Assemblies

Deelnemers: Grégory Castéra en Milad Doueihi
Zaterdag 22 april 2017, 16:30 - 18:30 uur
Locatie: Witte de With, auditorium
Taal: Engels

Assemblies is het eerste event georganiseerd door Council (Grégory Castéra in samenwerking met Francesca Bertolotti-Bailey en Sandra Terdjman) in het kader van Witte de Withs Curatorial Fellowship 2017. De conferentie vindt plaats in het kader van Assembly, een langdurig onderzoek van Council naar de manier waarop mensen samenkomen om hun denken en handelen vorm te geven. Het onderzoek verzamelt casussen (historisch of hedendaags, fictief of echt) van waaruit samenkomst kan worden benaderd als een praktijk die kritisch denken, politieke denkbeelden en de productie van objectiviteit, alsmede de creatie van vormen van gesproken woord, architectuur en choreografie stimuleert. Middels het onderzoeken, vergelijken en formaliseren van verschillende ervaringen, protocollen en de ethiek van samenkomst, creëert Assembly ruimte tot nadenken en tot experimenteren met samenkomst op de kruising van wetenschap, kunst en politiek.

In samenspraak met Eric Baudelaire wordt tijdens het evenement gereageert op een verklaring van de kunstenaar over zijn werk Also Known as Jihadi (101 min., 2016), namelijk het proberen (niet) te begrijpen. Of, in de woorden van filosoof Pierre Zaoui, om een film te maken die “probeert te begrijpen en tegelijkertijd probeert niet te begrijpen". Door het implementeren van'landscape theory' (landschapstheorie) probeert de film de route van een jonge man, inwoner van Val-de-Marne in Frankrijk en in 2012 naar Syrië vertrokken, te traceren. Het onderwerp van de film is uiteindelijk toegetreden tot de Islamitische Staat en zit momenteel voor negen jaar in de gevangenis.

Uitgaande van het gebruik van een maritieme metafoor om het internet te beschrijven, onderzoekt Milad Doueihi hoe het vormen van ruimtelijke, religieuze en juridische organisaties in de digitale ruimte verandert, en wat de gevolgen daarvan zijn voor het individu en de gemeenschap. Milad Doueihi’s presentatie zal worden ingeleid door Grégory Castéra.

Assembly is samengesteld door Council (Grégory Castéra in samenwerking met Francesca Bertolotti-Bailey en Sandra Terdjman). Council is een instelling die onderzoekt, produceert, en die kunstenaars en projecten ondersteunt die zich richten op het vernieuwen van de vertegenwoordiging van maatschappelijke vraagstukken.