De van oorsprong Canadese kunstenaar AA BRONSON (1946, Vancouver) woont en werkt in Berlijn en New York City. In de jaren zestig verliet hij de universiteit om met een groep vrienden een vrije school, een commune en een underground krant op te richten. Vanuit hier onderzocht hij de mogelijkheden van gestalttherapie, radicale educatie en de onafhankelijke uitgeverij. In 1969 vormde hij samen met Felix Partz en Jorge Zontal de kunstenaarsgroep General Idea en in de 25 jaar die daarop volgden, leefden en werkten zij aan het kunstwerk van hun samenzijn. Zij namen deel aan meer dan 100 solotentoonstellingen en aan ontelbare groepstentoonstellingen en tijdelijke kunstprojecten. General Idea publiceerde het befaamde FILE Megazine (1972-1989) en was bekend om de productie van lowbudget multiples en hun vroege betrokkenheid bij de punkbeweging, ‘queer theory’ en aidsactivisme.
Nadat zijn partners in 1994 overleden, onderzocht AA Bronson de onderwerpen dood, rouwverwerking en genezing, het meest recent in zijn performanceserie Invocation of the Queer Spirits. Hij maakte solotentoonstellingen in o.a. het List Visual Arts Center aan MIT, Cambridge (2002); The Museum of Contemporary Art, Chicago (2001); The Power Plant, Toronto (2003/2004); en Secession, Wenen (2000). In 2008 werd hij benoemd tot Officer of the Order of Canada en in 2011 werd hij door de Franse regering benoemd tot Chevalier de l’ordre des arts et des lettres. Hij wordt vertegenwoordigd door de galerie Esther Schipper in Berlijn.
AA Bronsons werk – als kunstenaar, healer, curator en educator– wordt gedomineerd door de praktijk van samenwerking en consensus. Vanaf het begin in een vrije school en commune, tijdens zijn 25 jaar als één van de kunstenaars van General Idea, in zijn nauwe betrokkenheid bij het oprichten en ontwikkelen van samenwerkingen en sociale structuren zoals Art Metropole, de NY Art Book Fair en The Institute for Art, Religion, and Social Justice, maar ook in zijn meer recente samenwerkingsprojecten met jongere generaties heeft AA Bronson zich altijd gericht op de politiek van de besluitvorming en het leven radicaal leven.